Er is verband tussen vluchtelingen en klimaatverandering
Connie Hedegaard, ex-EU commissaris Klimaatactie, trapte de discussie af met een speech waarin ze kortweg het volgende zei:
"Het verband tussen klimaatverandering en de komst van vluchtelingen is aangetoond en het gaat alleen maar veel meer geld kosten als we langer wachten. Als we nu veel meer geld investeren in de juiste zaken zouden we al een heel eind op weg zijn.
Ik adviseer om niet te somberen. Het is niet goed om te zeggen dat Parijs niet genoeg gaat opleveren, dat we geen overeenstemming gaan bereiken en dat de VS niet genoeg doen. Politici die willen dat mensen andere keuzes maken kunnen het zich niet veroorloven om te somberen. Mensen hebben hoop nodig zodat ze zien dat het kan en werkt.
De overgang naar een ander energiesysteem lijkt al begonnen. 150 landen hebben al aangegeven wat zij gaan doen voor de ontwikkeling van duurzame energie.
Bloomberg liet zien dat 2014 het eerste jaar is waarin meer in duurzame energie werd geinvesteerd dan in fossiele. In een wereld met globale markten hebben we ook een sterker globaal beleid nodig. De divestment beweging bereikt het hart van de financiële hoofdkwartieren. De Bank van Engeland zegt in iedere speech dat de investeerders de risico's van de fossiele energie niet begrijpen en het Noorse steenkolenfonds heeft zich nog niet teruggetrokken uit olie en gas. Aan de andere kant is er wel beweging bij pensioenfondsen en andere bedrijven. Er is verandering op komst en Parijs is een grote kans te laten zien dat die verandering werkelijk gaande is. Het intrekken van subsidies voor fossiele brandstof is onderdeel van de actieagenda. Er is veel te doen in Europa. Het veranderen van de investeringspatronen is veel werk voor de steden en de grote bedrijven. De groeiende divestment beweging stemt optimistisch. Die beweging en de acties moeten aan iedereen worden uitgelegd.
Kortzichtigheid is de vijand van de strijd tegen klimaatverandering, er moet aan lange termijn oplossingen worden gewerkt. Hopelijk zal Parijs een lange termijn doel voor de reductie geven. Maar ook al zouden de goede politieke doelen worden gesteld, het menselijk gedrag is belangrijk. Praat daarom over individueel gedrag en keuzes van consumenten. Daarvoor is meer dan alleen de paus nodig.
Er blijft veel te doen in de EU, denk aan de auto. Er zijn kleine zaken aangepakt, maar nu komen we aan de ingewikkelde dingen zoals het transport. Het gaat niet alleen om economie, groei en werk, ook de financiële ministers moeten nadenken over klimaat en milieu. Grote liberale economische instituten krijgen langzaam door dat we op een radicale manier moeten veranderen. Soms lijkt het alsof er geen beweging vooruit is, maar deze instituten zeiden tien jaar geleden andere dingen. We hebben leiders nodig om ons naar het volgende niveau te brengen, maar er is beweging!"
In het gesprek dat daarna met de milieuminister uit Luxemburg, Carole Dieschbourg, MEP Yannick Jadot, Dennis van Berkel (advocaat Urgenda) en Connie Hedegaard werd gevoerd vertelde Van Berkel natuurlijk over de zaak van Urgenda tegen de Nederlandse regering, die niet in beweging te krijgen is. De rechter heeft nu uitgesproken dat de uitstoot 25% minder moet zijn in 2020 vergeleken bij 1990. Een groep van Urgenda wandelde naar de Klimaattop in Parijs en kreeg iedere dag 5 minuten een uitzending op de publieke omroep. Het viel Dieschbourg op dat vooral bedrijven in beweging zijn en niet zo zeer de staten. Zij deelt de opvatting van Hedegaard dat er een serieus verband is tussen migratie, armoede, voedselveiligheid en klimaatverandering. De COP in Parijs is niet een eind, maar hopelijk wel een ommekeer.
Hedegaard besloot met de opmerking dat zij wist dat het de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Fabius, menens was, toen hij twee jaar geleden zei: 'Oh, ik ga de klimaatconferentie voorzitten waar de toekomst van de planeet aan de orde is en de reputatie van de Franse democratie!'.