In verband met de schaarse ruimte, moeten auto’s die geen bestemming in Utrecht hebben, buiten de stad worden gehouden, of slechts ‘te gast’ de stad aan doen. ‘De auto als gast’ wordt vaker genoemd. Er worden fietsstraten ingericht waar de auto te gast is. Dit kan alleen omdat het aantal fietsers de overhand heeft en de auto zich moet aanpassen aan de fietsers. Lot noemt het ontwerpen van de openbare ruimte om het verkeersgedrag te beïnvloeden, een must. Gelijktijdige samenwerking tussen ontwerpers en mobiliteitsplanners is een uitdaging.
In de toekomst ziet zij problemen rond luchtkwaliteit en geluidsoverlast opgelost worden door technologie. Wat wij met technologie niet kunnen oplossen is het probleem van de ruimte en het klimaatprobleem. Natuurlijk is zij enthousiast over de ontwikkeling van de e-mobiliteit, die lost problemen van vieze lucht en lawaai op. Maar: ‘e-mobiliteit komt niet in de plaats van lopen en fietsen , wat veel gezonder is voor iedereen, minder ruimte in beslag neemt en beter is voor het klimaat.’
Otso Kivekäs, fractievoorzitter van de Groenen in Helsinki noemt de toenemende populariteit van de stad waar mensen willen wonen, werken, studeren en van groen willen genieten. In Helsinki zijn er plannen om motorwegen tot groene boulevards om te vormen en in het fietsen te investeren. De Groenen zijn niet de enigen die dit willen en zien zich gesteund door meer politieke partijen.
Jens Mandrup, voorzitter van de Milieu- en Verkeerscommissie van de hoofdstedelijke regio in Denenmarken ziet de stad steeds groener worden, terwijl het fietsen op het platteland afneemt en daar voor de auto wordt gekozen. Veel mensen kiezen er bewust voor om in de stad te leven en willen daar groen, veilig verkeer en speelruimte voor hun kinderen.
Flip Watteeuw, wethouder uit Gent/België, vertelt over de ervaring van zijn stad, waar sinds 1979 een voetgangersgebied is ingesteld waardoor het stadscentrum een nieuw gewicht kreeg. Voetgangers en fietsers, maar ook de bedrijvigheid floreerden daardoor. Qua winkels, horeca, hotels kwam er meer diversiteit en kwaliteit. Net als zijn collega uit Utrecht is hij bezig met een Mobiliteitsplan 2016 waarin de ‘stappers en de trappers’ voorrang krijgen. Het voetgangersgebied zal worden uitgebreid en het fietsnet wordt versterkt.
Hoe krijg je draagvlak voor je plannen, is de vraag.
De panelleden benadrukken dat je vooral in gesprek moet blijven met iedereen, je overtuigt de mensen niet met cijfers, het is een emotioneel debat. Het ontwerpen van de openbare ruimte zal ook bijdragen dat verkeersgebruikers zich goed gaan gedragen.