The EU's Eastern Partnership: a new way forward? In het weekend van 15 tot en met 17 mei 2015 vond de European Green Party council plaats in Zagreb (Kroatië).Tijdens de council  komen altijd diverse netwerken en werkgroepen bij elkaar. Een van de werkgroepen die in Zagreb bijeenkwam was de Working Group Foreign Affairs, onder leiding van Reinhard Bütikofer. Bütikofer is lid van het Europees Parlement namens Bündnis 90/Die Grünen en co-voorzitter van de EGP.

Het centrale onderwerp van deze bijeenkomst was de Eastern Partnership, sinds 2009 een onderdeel van het Nabuurschapsbeleid van de EU dat gericht is op de relaties met voormalige Sovjetrepublieken Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Moldavië, Oekraïne en Wit-Rusland. De Eastern Partnership was gekozen als onderwerp, om te onderzoeken welke mogelijkheden er bestaan om via dit samenwerkingsverband om te gaan met de oorlog in Oekraïne. De belangstelling voor de bijeenkomst was groot, waardoor mensen met veel verschillende achtergronden en nationaliteiten een bijdrage konden leveren aan de analyse van de situatie en mogelijkheden binnen en rondom het gebied van de Eastern Partnership.

Vragen die aan de orde kwamen waren onder meer of en hoe de landen in het Eastern Partnership zicht geboden moet worden op EU-lidmaatschap en welke mogelijkheden de EU heeft om de civil society in de Eastern Partnership-landen te versterken.Geopperd werd onder meer om te kijken naar het versoepelen van het visumbeleid tussen de EU en de landen uit de Eastern Partnership en het strenger toepassen van de more for more, less for less regel, waarbij landen beloond of gestraft worden voor het naleven van afspraken met de EU, bijvoorbeeld op het gebied van mensenrechten. Daarnaast werd door sommige mensen benadrukt dat het niet zo is (en ook niet zo zou moeten zijn) dat de EU de landen uit de Eastern Partnership presenteert met een of/of keuze, voor een relatie met de EU óf een relatie met Rusland. De Eastern Partnership-landen zullen ook een relatie met Rusland moeten onderhouden en het versterken van tegenstellingen draagt waarschijnlijk niet bij aan de-escalatie van de oorlog in Oekraïne. Ondanks pogingen van Rusland om wel een of/of relatie te creëren met de Eastern Partnership-landen (bijvoorbeeld door drempels op te werpen in handelsverdragen), is het in het belang van de EU om het frame van tegenstellingen en een of/of keuze tegen te gaan.

Het is de bedoeling dat de Working Group Foreign Affairs tijdens de volgende EGP council in Lyon weer bijeenkomt om de vorderingen op dit dossier te bespreken. Wordt vervolgd dus.