Bij een congres van European Greens en Global Greens mag een plenaire sessie over klimaatverandering natuurlijk niet ontbreken. De verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten bemoeilijkt het om tot een krachtig internationaal klimaatbeleid te komen. En ook de Brexit helpt niet voor meer internationale solidariteit. Toch moeten we de verwachtingen van het Parijse klimaatakkoord waarmaken. Dat vraagt om sterke allianties binnen de EU en met landen als China en Brazilië, met maatschappelijke organisaties en burgerbewegingen wereldwijd, en met lokale en regionale overheden, ook in de Verenigde Staten. Voldoende financiering is daarbij ook een belangrijke voorwaarde.

Simone Peter, partijvoorzitter van de Duitse Groenen, leidt de sessie. Ze wijst in haar inleiding op de sterke opkomst van hernieuwbare energie, die vooral gedreven wordt door energiecoöperaties, boeren en individuele burgers. De duurzame energiesector is nu al een economische factor van betekenis.

De eerste spreker Carole Dieschbourg, Groene minister in Luxembourg, maakt duidelijk dat deelname van een Groene partij aan de regering verschil kan maken. Er zijn flinke stappen gezet om de omvangrijke financiële sector in Luxemburg transparanter te maken en te vergroenen, met minder investeringen in fossiele brandstoffen (‘divestment’) en meer klimaatfinanciering.

De volgende spreker, Yeb Saño van Greenpeace Zuidoost-Azië, benadrukt dat klimaatbeleid niet alleen een zaak is van ecologische duurzaamheid maar ook van sociale rechtvaardigheid (‘climate justice’). Daarvoor zijn brede maatschappelijke coalities nodig die de grote vervuilende bedrijven onder druk zetten om hun verantwoordelijkheid te nemen.
De laatste spreker Papa Meissa Dieng, secretaris-generaal van de Afrikaanse Groene Federatie, brengt het belang van meer democratie en participatie naar voren. Afrika heeft daarvoor helaas nog een minder goede basis dan de rest van de wereld, doordat het nog te vaak ontbreekt aan veiligheid, een legitieme overheid en respect voor mensenrechten.
De verwevenheid van het klimaatvraagstuk met sociale rechtvaardigheid, democratie en goed bestuur komt sterk naar voren. De Groene partijen hebben daarvoor een coherent verhaal, dat hoop kan bieden om de doelstellingen van Parijs en meer te halen.

De sessie is terug te kijken via Facebook.