De EGP Council krijgt in oktober een beleidsstuk over economie en financiën op de agenda ter uitwerking van de Green New Deal. De Groenen zien in de economie geen doel op zichzelf. De economie moet in dienst staan van de aarde en de mensen. En de financiën moeten in dienst staan van deze economie.

Het beleidsstuk over het "Macro-economische en financiële raamwerk van de Green New Deal" begint met een groene visie op economie.

"A green economic vision places social and environmental justice and equity within nations and between nations at the centre. This includes a just use of the earth’s resources and reversing the trend of the widening gap between rich and poor. We seek to reduce inequalities in the distribution of power and access to resources. Every person has the right to meet their basic needs: clean air, water, food, shelter, energy, health, freedom. Every human being has the right to solidarity, democracy, self determination, autonomy, responsibility, dignity and self-fulfillment. The economy should enhance wellbeing rather than detract from it."

De doelen van de Green New Deal, vermindering van de druk van de economie op het milieu en verbetering van de kwaliteit van het leven,  vereisen een radicale koersverlegging van de economie. De GND vereist investeringen in duurzame economie en het afzien van maximalisering van producten en winsten.

Voor de implementatie va de GND hebben we nieuwe meetinstrumenten nodig: de ecologische voetafdruk, een aangepaste 'net savings indicator' die het welvaartsniveau meet in plaats van de som van inkomen of consumptie zoals nu het GDP, een maat die de kwaliteit van leven meet volgens het model van de Index of Social Health en een maat voor het meten van ongelijkheid, inclusief 'gender inequality'. De EGP dringt er op aan dat Eurostat met dergelijke nieuwe meetinstrumenten aan het werk gaat.

Op economisch gebied zijn daarnaast de volgende maatregelen nodig ter voorkoming van een nieuwe crisis:

1. het terugdraaien van de deregulatie van de economie (re-regulation)

2. het optimaliseren van de verhouding tussen locale economie en globalisering. " Local economic activity should be favoured wherever it makes the most ecological and social sense. Including the real costs of all externalities (transport, energy) is therefore required in order for prices to reflect real impact".

Op  financiëel gebied gaat het om:

1. het verminderen van de vele risico's die aan het huidige systeem vastzitten. De Groenen hebben een reeks van maatregelen voor ogen zoals. beperking van de beloning van topmensen, belasting op  financiële transacties (Tobin-tax), het uitbannen van 'naked short selling', controle op hedge fondsen, het sluiten van belastingparadijzen en een 'early-warning system'voor als het weer eens mis mocht gaan.

2. het vereenvoudigen van het financiële systeem (o.a. "putting an end to complex securitisation")

3. "No player, no market, no instrument without supervision"

De EU zal afscheid moeten nemen van een economisch model dat gebaseerd is op deregulatie."Europe does not need "effective and integrated financial markets", to use the words of the Lisbon Strategy. It needs regulated financial markets at the service of a Europe of knowledge, innovation and ecological transformation."

Bij de opbouw van een effectief economisch bestuur in Europa gaat het volgens De Groenen om:

1. Het openhouden van de eurozone voor alle lidstaten

2. Het opnieuw definiëren van de doelen van de Europese Centrale Bank en een uitbreiding van taken van de Europese Centrale Bank. De ECB moet niet alleen kijken naar inflatie, maar ook een rol spelen bij het oplossen van schuldenproblemen. Het mandaat van de ECB moet uitgebreid worden met toezicht op en strijd tegen 'speculative bubbles'. Het Europees Parlement moet meer te zeggen krijgen over de ECB.

3. Een duurzame budgetpolitiek. Voorstellen op dit gebied behelzen o.m. een progressieve inkomstenbelasting, belasting van banken, het afschaffen van subsidies die het milieu schaden, een minimum winstbelasting, meer steun aan duurzamen sectoren en onderdelen van de economie, progressieve eco-belasting, voor de GND bestemd geleend geld moet moet buiten berekeningen voor het Stabiliteitspact worden gehouden.

4. Een nieuw kader voor fiscale en macro-economische duurzaamheid, Hierbij moet gedacht worden aan hervorming van het Stabiliteitspact, dat landen als Spanje en Ierland met hun oververhitte economie in de problemen heeft gebracht. Verder denkt men aan obligatieleningen voor het financieren van schulden en een "EU financial facility and an enhanced coordination and articulation between EU and Member States budgets as a counter-cyclical complement for a sustainable fiscal consolidation" (whatever that may be, jvd) en een meer permanent systeem om schulden op te lossen zoals nu eenmalig in deze crisis op 10 mei j.l. is overeengekomen.

Tenslotte bevat dit beleidsstuk voorstellen voor "An economic governance for the planet". De Groenen pleiten voor het herstel van de internationale balans door terug te keren naar een georganiseerd monetair systeem. De huidige situatie maakt de rijken rijker en de armen armer. "In this perspective we call for a new Bretton Woods, which would allow resetting the rules of the international economic and monetary governance towards the GND objectives." Dat betekent onder meer dat het vrije kapitaalsverkeer aan banden zal moeten worden gelegd.

Andere voorstellen voor de wereldeconomie doen de Groenen onder het kopje "Re-establishing a global economic government in the framework of a more democratic IMF", waarbij de EU één vertegenwoordiger afvaardigt naar het IMF. Daarnaast is er een nieuw systeem nodig voor prijsafspraken over grondstoffen.

Nieuwe economische relaties met ontwikkelingslanden zijn noodzakelijk. Steun van het IMF moet gericht zijn op ontwikkelingsdoelen en niet langer gebaseerd worden op deregulatie en privatisering. Daarbij moet de EU zijn ecologische schuld aan de Derde Wereld erkennen.

Tot zover een selectie van punten uit het Draft Policy Paper "The macro-economic and financial framework of the Green New Deal". De volledige tekst zit in de bijlage.

Jos van Dijk