Een sessie over het meer overkoepelende landbouwbeleid.

Vier inleidingen:

~ Tim Lang, professor of Food Policy aan de City University London, begon met de stelling dat Brexit een ‘suicide note’ is aangezien het VK 1/3 van het voedsel importeert uit de EU. Het voedselprobleem is in zijn opvatting geen probleem van voedseltekort, maar van consumptiepatronen, distributie en juist overproductie. Er wordt nog maar 9% van het huishoudinkomen aan voeding besteed, waar dat bijna 50% is geweest. Probleem is de “commodification” van oogsten, en het gebruik van “fertilizers”. 

Voeding is verantwoordelijk voor 10 van de 17 top-ziekten in de wereld. De macht in de voedselketen is niet meer bij het ‘land’; boeren krijgen minder dan 10% van wat er met voedsel wordt verdiend. Nodig is een nieuwe visie richting voeding die goed is voor gezondheid en milieu. Consumenten hebben richtlijnen nodig en ondersteuning. Steden spelen een belangrijke rol; wereldsteden tekenden een commitment voor een volledige beleidsrevisie. En er moet gekeken worden naar het gebruik van grond: hoeveel mensen worden gevoed per hectare.

~ Stina Bergstrom, lid van het Zweedse parlement, besprak de ontwikkeling van de organische landbouw in Zweden; dat land heeft inmiddels het grootste aandeel van organisch geproduceerd voedsel op de totale consumptie en een goed werkend certificatiesysteem (KRAV). Zij ging ook in op de grote lijnen van de Common Agricultural Policy van de EU, die vooral gericht is op grootschalige landbouw; 70% van de steun gaat naar 20% van de boeren.

~ Benedikt Haerlin, oud-Europarlementariër, nu werkzaam voor de Zukunftstiftung Landwirtschaft in Berlijn, gaf aan dat 40% van de greenhouse gas emissions voedsel-gerelateerd is. Ook hij ging in op landgebruik: er is geen land genoeg beschikbaar voor vleesproductie (diervoeders) en ook niet voor bio-energie. Er is sprake van landgrabbing en speculatie met land. Meer waarde moet bij de producenten in de regio blijven. En er moet aandacht komen voor voedingsinformatie in de plaats van de desinformatie van de voedselindustrie.

~ Sanya Smith, onderzoeker bij het Third World Network, besprak voeding en landbouw vanuit het perspectief van de wereldhandelspolitiek en de handelsverdragen, die oa door de EU worden gesloten.

Responsible Agriculture and sustainable food production

Op hetzelfde thema, maar dan wat kleinschaliger, een sessie met meer regionale en lokale initiatieven.

~ Molly Scott Cato and Florent Marcellesi (beide MEP) schetsten ook hier de wat grotere Europese context, en gingen in op landgebruik, vleesproductie etc.

~ Dr. Joanne Swabe, Humane Society International, besprak het thema ‘Dierenwelzijn’ in relatie tot voedselproductie.

~ Dr. Jens Thomas gaf bijzonder inspirerende informatie over het project ‘Farm Urban’: lokale voedselproductie op basis van (zeer) gering ruimte- en grondbeslag, hoogwaardige technologie, waarbij voedsel wordt geproduceerd in gesloten systemen, waarbij afvalstoffen in het ene deel van het systeem worden gebruikt als voedingsstoffen of fertilizers in het andere deel.

~ Samantha Jones, Homebaked Community Land Trust, gaf informatie over een integraal community project in de wijk Anfield in Liverpool (rondom het stadion), waarbij de wijkbewoners ‘zaken in eigen hand hebben genomen’ en zelf huisvesting (Nieuwbouw en renovatie) hebben geïnitieerd, en ook samenwerken in gemeenschappelijke ondernemingen, zoals de ‘Bakery’.